Εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμη εικόνα από ελεφαντόδοντο ανακάλυψαν Αρχαιολόγοι στις
ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο λεγόμενο "Ρουσόκαστρο, ένα δικό μας, ισχυρό Βυζαντινό Φρούριο, κοντά στην πόλη Πύργος (Μπουργκάς) στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο λεγόμενο "Ρουσόκαστρο, ένα δικό μας, ισχυρό Βυζαντινό Φρούριο, κοντά στην πόλη Πύργος (Μπουργκάς) στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Η εικόνα είναι διπλής όψης με την εικόνα του προσώπου του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου στην μια πλευρά και δυο σταυρούς στην άλλη.
Το εύρημα είναι σπάνιο και συνολικά έχουν ανακαλυφθεί μόνο 15 παρόμοια στον κόσμο, ενώ, σύμφωνα πάντα με τους Αρχαιολόγους, αποτελούσε μέρος τρίπτυχου που χρησιμοποιούταν σαν φορητό εικονοστάσι - προσκυνητάρι!
ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΩΚΑ
Το νόμισμα του Αυτοκράτορα Φωκά που βρέθηκε στο Βυζαντινό μας Φρούριο |
Στο Βυζαντινό Φρούριο "Ρουσόκαστρο" βρέθηκε ακόμη προ ημερών από τους Αρχαιολόγους και ένα χρυσό νόμισμα του Αυτοκράτορα Φωκά, που βασίλεψε από το 602 έως το 610 μ.Χ., για να ανατραπεί αναίμακτα από τον λαοφιλή, ευσεβή και φιλόπατρη Ηράκλειο!
ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ "ΡΟΥΣΟΚΑΣΤΡΟ"
Η οχυρή θέση του Βυζαντινού Φρουρίου "Ρουσόκαστρο" |
Το Φρούριο "Ρουσόκαστρο" (που σημαίνει "Κόκκινο Κάστρο", λόγω ίσως των χρωμάτων της
βυζαντινής του τειχοποιίας, φωτο), χτίστηκε από τους Έλληνες Βυζαντινούς τον 5ο περίπου αιώνα, ενώ πινακίδα του 6ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει ως Διοικητή του τον Ιουστίνο, ανιψιό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
βυζαντινής του τειχοποιίας, φωτο), χτίστηκε από τους Έλληνες Βυζαντινούς τον 5ο περίπου αιώνα, ενώ πινακίδα του 6ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει ως Διοικητή του τον Ιουστίνο, ανιψιό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
Πιθανά είναι λοιπόν ένα από εκείνα που αποτελούσαν το περίφημο αμυντικό έργο του Ιουστινιανού, με μια ατέλειωτη σειρά διαδοχικών Φρουρίων και Πύργων, σε όλους τους βασικούς στρατηγικούς δρόμους και θέσεις της αχανούς Αυτοκρατορίας μας, τοποθετημένων έτσι ώστε να έχουν οπτική επαφή, ώστε να ειδοποιεί οπτικά το ένα σημείο το άλλο για κάθε κίνδυνο, διαταγή ή γεγονός.
Το Φρούριο βρίσκεται στην Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη), 20 χλμ. βορειοδυτικά από τον Πύργο (Μπουργκάς) στη σημερινή Βουλγαρία, επάνω στην κορυφή οχυρού λόφου, δίπλα στο σημερινό χωριό "Ρουσόκαστρο" και τον ομώνυμο ποταμό.
Η Εκκλησούλα του Αγίου Γεωργίου στα ερείπια του ομώνυμου Βυζαντινού μας Ναού, που αποτελούσε το καθολικό Μοναστηριού εντός του Φρουρίου |
Μέσα στο Φρούριό μας υπήρξε Βυζαντινό Μοναστήρι του 5ου ή 6ου μ.Χ. αιώνα, όπου έχουν βρεθεί ερείπια του Ναού του Αγίου Γεωργίου. Στη θέση του μάλιστα οικοδομήθηκε το 2007 ένας νέος μικρός Ιερός Ναός, αφιερωμένος στη χάρη του (φωτο).
Το Φρούριο δυστυχώς καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1443...
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΡΟΥΣΟΚΑΣΤΡΟΥ
Το σημείο της Μάχης του Ρουσόκαστρου και στο βάθος ο λόφος του οχυρού Φρουρίου που έσωσε τον Αυτοκράτορα |
Στις 18 Ιουλίου 1332 μ.Χ. έγινε στο μέρος αυτό η Μάχη του Ρουσόκαστρου, όπου ο Βούλγαρος τσάρος Ιβάν Αλεξάντερ ανάγκασε τον βυζαντινό Αυτοκράτορα μας Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο να κλειστεί στο Φρούριο, όταν εν μέσω διαπραγματεύσεων για την ανακοπή της απελευθερωτικής επέλασης του Ελληνικού Στρατού και Ιππικού, οι Βούλγαροι εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά και άνανδρα εναντίον μας 3.000 μισθοφόρους Τατάρους που μόλις είχαν καταφθάσει, συν 8.000 Βουλγαρικό Στρατό, αναγκάζοντας τον Αυτοκράτορα με τους 3.000 μόλις αφοσιωμένους άνδρες του να αμυνθεί ηρωικά και να κλειστεί σωτήρια στο εν λόγω Βυζαντινό Φρούριο, για να διαπραγματευτεί ασφαλώς και επιτυχώς τελικά πίσω από τα τείχη του.
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ
Χρυσό νόμισμα του Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου που βρέθηκε στο "Ρουσόκαστρο" |
Μάλιστα το 2016, πάντα εκεί στο "Ρουσόκαστρο", οι Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα χρυσό νόμισμα του παραπάνω Αυτοκράτορά μας Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου (φωτο)!
ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Το ερώτημα τώρα είναι "ποιου Αυτοκράτορά μας μπορεί να είναι το σπάνιο τρίπτυχο από ελεφαντόδοντο;" που βρέθηκε πλέον στα ερείπια του Βυζαντινού Φρουρίου. Γιατί μόνο σε Αυτοκράτορα ταιριάζει ένα τέτοιο πανάκριβο και πολύτιμο φορητό εικονοστάσι - προσκυνητάρι!
Μάλιστα οι Αρχαιολόγοι που το ανακάλυψαν, σημειώνουν πως το ελεφαντόδοντο ήταν τότε πιο πολύτιμο και ακριβό από το χρυσάφι και θεωρούν βέβαιο πως ανήκε σε Βυζαντινό Αυτοκράτορα, αφού και τα γράμματα στις εικόνες είναι ελληνικά!
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
Ανασκαφές στο Βυζαντινό Φρούριο "Ρουσόκαστρο" |
Αν όντως πρόκειται για Τρίπτυχη Εικόνα, τότε στο μεσαίο φύλλο θα απεικονιζόταν η Θεοτόκος με τον Χριστό, ενώ στο αριστερό φύλλο επάνω θα βρισκόταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με το σπαθί του! Στην δε κάτω αριστερή εικόνα, ίσως κάποιος Στρατιωτικός Άγιος, όπως Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Μηνάς, Άγιοι Θεόδωροι κλπ.
Το γεγονός όμως, ότι απεικονίζεται στην κάτω δεξιά θέση ο Ιεράρχης Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι η σπάνια αυτή τρίπτυχη εικόνα ανήκε στον ξακουστό και ευσεβή Αυτοκράτορά μας Βασίλειο Β΄ Προφυρογέννητο, τον και Βουλγαροκτόνο λεγόμενο, λόγω των επικών του αγώνων κατά των Βουλγάρων!
Εάν η υπόθεσή μας είναι σωστή όπως φαίνεται, τότε στην κάτω αριστερή θέση πρέπει να εικονιζόταν ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, ο υπερασπιστής και πολιούχος της Θεσσαλονίκης και πάσης Μακεδονίας, στον οποίο ο Βασίλειος Β΄, είχε ξεχωριστή αγάπη, ενώ πριν αρχίσει την πολύχρονη εκστρατεία του κατά των Βουλγάρων, είχε έρθει και είχε γονατίσει στον τάφο του στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας του να ευλογήσει το σπαθί του και τους αγώνες του, υποσχόμενος να αφιερωθεί σε αυτό το έργο με όλη του την ψυχή! Τόσο μάλιστα, που δεν παντρεύθηκε για να μην παρεκκλίνει του ιερού σκοπού του, σώζοντας και στεριώνοντας γερά την Χριστιανική Αυτοκρατορία μας!