Διπλό «όχι» για έντοκα & ομόλογα από Ντράγκι

ΣΠΑΕΙ
0
Διπλό «όχι» για έντοκα & ομόλογα από Ντράγκι

Διπλό «όχι» είπε χθες η ΕΚΤ τόσο στην αύξηση των ορίων για έκδοση εντόκων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του Δημοσίου, όσο και στη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις αυτές και έδωσε ELA με το σταγονόμετρο αυξάνοντας μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ την έκτακτη παροχή ρευστότητας (στα 68,8 δισ. ευρώ).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την περιορισμένη ρευστότητα, έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση ώστε να ανοίξει η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερωτήσεις, κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικός οργανισμός» και δεν μπορεί μέσω των τραπεζών να χρηματοδοτεί κράτη, ωστόσο ο ίδιος πήρε θέση ασκώντας κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική της χώρας λέγοντας ότι «προκαλεί μεταβλητότητα στις αγορές και υποσκάπτει τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».


Και συνέχισε πως αυτός ήταν ο λόγος που η ΕΚΤ ζήτησε από το Eurogroup το υπόλοιπο των 10 δισ. ευρώ του πακέτου που προοριζόταν για τον τραπεζικό κλάδο να διατηρηθεί ανέπαφο και να μεταφερθεί εκτός χώρας, ώστε να μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για ένα «ξαφνικό αρνητικό γεγονός». Αίτημα που έχει περιληφθεί στην τελευταία απόφαση του Eurogroup και τα 11δις ευρώ του ΤΧΣ έχουν επιστραφεί στον EFSF.


Σημειώνουμε ότι σήμερα το πρωί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις αποφάσεις και όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που διεξήχθη στην Κύπρο.


Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να παραμένουν «αποκλεισμένα» καθώς η ΕΚΤ δεν τα κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν αύξησε το όριο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που είναι σήμερα στα 15 δισ. ευρώ.


Την ίδια ώρα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα «μοιράσει» χρήμα στις οικονομίες της Ευρωζώνης πλην της Ελλάδας.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι ήταν σαφής:


«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση». Και ακόμα τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει δώσει το ποσό των 100 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών έχει διπλασιάσει τα κεφάλαια που τους παρέχει. «Τα κεφάλαια που έχει προσφέρει η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιστοιχούν στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ δεν έχει στηρίξει την Ελλάδα».


Ικανοποίηση από τις αγορές

Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές τις εξαγγελίες Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που μπαίνει μπροστά από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: +1% ο DAX, +0,94% o CAC, + 0,61% o FTSE 100, +1% το Χρηματιστήριο Αθήνας.


«Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσει να αγοράζει τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Οπως είναι γνωστό, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα» ανέφερε ο κ. Ντράγκι. Ενώ σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:


• Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα χώρας που είναι σε πρόγραμμα και δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του (ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου).


• Τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν την απαιτούμενη -όπως προβλέπουν οι κανόνες της ΕΚΤ- πιστοληπτική αξιολόγηση.


• Η ΕΚΤ έχει θέσει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη στο 33%, το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει ξεπεράσει στην περίπτωση της Ελλάδας.


Ωστόσο πρόσθεσε ότι μόλις η Ελλάδα προχωρήσει στην αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο) το όλο θέμα μπορεί να επανεξεταστεί. Ακόμα χαρακτήρισε ως αξιόπιστες τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο ισχυρό.


Πηγή:ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)