Δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τη διαρροή του Reuters

ΣΠΑΕΙ
0

Bάση για τις συνομιλίες στο Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος και όχι σχέδιο ενόψει της συνάντησης Σόιμπλε-Βαρουφάκη είναι το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο.Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την Τετάρτη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις γερμανικές θέσεις σε ό,τι αφορά την παροχή στήριξης της ευρωζώνης


προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters το Βερολίνο ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις. Στόχος της θα πρέπει να είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για την παροχή στήριξης το Eurogroup θα πρέπει να ζητήσει μια «καθαρή υπόσχεση» της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει η προκάτοχός της με τους δανειστές. Όπως αναφέρει το Reuters, το έγγραφο έχει σταλεί από το Βερολίνο με γνώμονα την προετοιμασία της ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup (Euroworking Group).
Θέσεις που «φωτογραφίζουν» την τρόικα
Τα γερμανικά αιτήματα αντανακλούν τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών
Τα γερμανικά αιτήματα αντανακλούν τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών
Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών γίνεται συγκεκριμένα λόγος για:
-«συνεχιζόμενο ρόλο» της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στον έλεγχο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων
- δήλωση της Ελλάδας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών
- αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση
- επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο
- τήρηση της δεύσμευσης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000
- μείωση του κατώτατου μισθού και στενότερη σύνδεση των συντάξεων στις εισφορές
- λιγότερες εξαιρέσεις στην επιβολή του ΦΠΑ
- συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (λιμανιών, προμηθευτών ενέργειας, ακινήτων) ώστε να επιτευχθεί για φέτος ο στόχος εισόδων 2,2 δις στον προϋπολογισμό
- μέτρα για την προσάρμοση των τιμών ρεύματος για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τιμές αγοράς.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «ενδυναμώσει» τη συνεργασία με την Ελλάδα, πχ. παρέχοντας βοήθεια για την αναδιάρθρωση των φορολογικών αρχών όπως και στη διαχείριση των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων της ΕΕ ή ακόμη σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Μια σύντομη αποτίμηση των γερμανικών αιτημάτων δείχνει πάντως ότι αντανακλούν πράγματι τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, ενώ η πρόθεση της Γερμανίας για παροχή βοήθειας ήδη παρέχεται τόσο μέσω της Task Force όσο και μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης των Δήμων και Περιφερερειών.
Οι γνωστές γερμανικές θέσεις
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε
Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη Deutsche Welle η δημοσίευση του εγγράφου δεν έχει ουδεμία σχέση με τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη. Πιθανολογείται δε ότι πηγή διαρροής είναι οι Βρυξέλλες. Το εν λόγω έγγραφο είναι ένα σχέδιο (Draft Paper) του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει από καιρό σταλεί προς την Ομάδα Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που προετοιμάζει τη συνάντηση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Στο σχέδιο αναφέρονται oι πάγιες γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια, τις ίδιες θέσεις υποστήριζε το Βερολίνο και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως διευκρινίστηκε, το σχέδιο αποτελεί τη «βάση» της γερμανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup.
Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, τα περιθώρια δράσης της γερμανικής κυβέρνησης περιορίζονται τόσο από τις δανειακές συμφωνίες όσο και από τις αποφάσεις του γερμανικού κοινοβουλίου. Εκτός αυτού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το θέμα του χρέους δεν αποτελεί μια ελληνογερμανική υπόθεση, αλλά ζήτημα που αφορά όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει τα ελληνικά σχέδια από τον ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ελληνικής αποστολής που ήδη βρίσκεται στο Βερολίνο, και ο κ. Βαρουφάκης αδημονεί να ακούσει το γερμανικό προβληματισμό.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή DW

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)