Σχέδιο Χρέους by Βαρουφάκης

ΣΠΑΕΙ
0

Τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, που θα βάλουν τέλος στη διαμάχη με τους δανειστές, παρουσιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times (F.T.). Το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης βασίζεται στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα που θα είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μεριά της η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στου F.T. ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει δύο τύπους νέων ομολόγων.
Ο πρώτος θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος τύπος αυτός των «ομολόγων στο διηνεκές» (perpetual bonds), δηλαδή χωρίς λήξη, που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η πρόταση του για την ανταλλαγή του χρέους είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός διαχείρισης του χρέους» ο οποίος αποφεύγει την ανάγκη να χρησιμοποιεί όρους όπως «κούρεμα του χρέους», κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πολιτικά ανεπίτρεπτος στην Γερμανία και σε άλλους εταίρους που έχουν συμβάλει στο δανεισμό της Ελλάδας.
«Αυτό που προτείνω στους εταίρους μας είναι ο συνδυασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με σειρά μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να τα καταφέρουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η χώρα θα απορρυθμιστεί αντί να μεταρρυθμιστεί».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)