Επικίνδυνο παιχνίδι με μέγιστες απαιτήσεις

ΣΠΑΕΙ
0

Η αδιέξοδη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της κυριαρχεί στον γερμανόφωνο τύπο. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι ενός «Grexit» αλλά και η στήριξη της κυβέρνησης από τους Έλληνες πολίτες.

Η υπομονή των εταίρων
απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνει: «Ναι, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολη αν έπρεπε η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ωστόσο, η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τάχιστα ότι η συνέχεια για τη χώρα της εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια. Το ελληνικό μέλλον δεν βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων πιστωτών, οι οποίοι έχουν δήθεν συνωμοτήσει εναντίον της Ελλάδας. (…) Υπάρχει ένα πρόγραμμα βοήθειας με όρους, τους οποίους πρέπει να αναγνωρίσει η Αθήνα. (…) Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί σε αυτήν την αναγνώριση, τότε καλείται να υποστεί τις συνέπειες».


Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι «ο νεαρός έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι κατέχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, επειδή γνωρίζει ότι μία κατάρρευση της νομισματικής ένωσης θα επέφερε υψηλό οικονομικό και ακόμη υψηλότερο πολιτικό κόστος για την (σ.σ. ευρωπαϊκή) ήπειρο. Γι' αυτό και η παραμονή της Αθήνας στην ευρωζώνη δικαιολογεί ένα υψηλό τίμημα. Αλλά όχι κάθε τίμημα!», τονίζει η εφημερίδα του Μονάχου, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτο εκβιασμό των εταίρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει συνέπεια. Όπως σχολιάζει σε αυστηρό τόνο, «ο Τσίπρας έχει λίγες ώρες ακόμη ώστε να το μάθει επιτέλους».

«Αθήνα και Βρυξέλλες υποτιμούν τους κινδύνους ενός Grexit»

«Ευχολόγια» χαρακτηρίζει η Handelsblatt την άποψη ότι ένα «Grexit» θα ήταν διαχειρίσιμο

Για «ευρωπαϊκό τραύμα Lehman» κάνει λόγο το κύριο άρθρο της οικονομικής εφημερίδαςHandelsblatt, προειδοποιώντας ότι «η Αθήνα και οι Βρυξέλλες υποτιμούν τους κινδύνους ενός Grexit». Ο αρθρογράφος παραλληλίζει τις δραματικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων με τις ημέρες που οδήγησαν στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008. Όπως σημειώνεται: «Πράγματι η Ευρώπη βιώνει αυτές τις μέρες το δικό της ‘τραύμα Lehman'. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια τράπεζα, αλλά για την επαπειλούμενη χρεοκοπία ενός ολόκληρου κράτους, της Ελλάδας». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αυτοί που πρέπει να φανούν υποχωρητικοί «είναι κυρίως οι Έλληνες. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει οδηγήσει τον εαυτό της με τη στρατηγική του ‘όλα η τίποτα' σε μία οικονομικά ανυπόφορη κατάσταση». Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα, και η άποψη που φέρεται να υιοθετεί η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν πλέον διαχειρίσιμη, «είναι απλά ευχολόγια».

Για «επικίνδυνο παιχνίδι με μέγιστες απαιτήσεις» εκ μέρους τόσο της Αθήνας όσο και των ευρωπαίων εταίρων κάνει λόγο το σχόλιο της Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου. Όπως σημειώνεται: «Οι Έλληνες θέλουν μόνο να αναγνωριστεί το status quo. Θέλουν να κατανοήσει ο υπόλοιπος κόσμος ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να σκέφτεται κανείς την αποπληρωμή. (…) Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να υποχωρήσει κάποια στιγμή η ευρωζώνη, επειδή έτσι κι αλλιώς δεν χάνει τίποτα. Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι πως θα παρουσιαστεί αυτή η νέα μεταστροφή». Η αρθρογράφος θεωρεί ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη και ως εκ τούτου «πρέπει επειγόντως να τερματιστεί» το «γελοίο», όπως το χαρακτηρίζει, «σόου των συνόδων κορυφής».

Η πλειοψηφία των Ελλήνων στο πλευρό της κυβέρνησης

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα την πλατιά στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης από τους έλληνες πολίτες. Όπως σχολιάζει: «Παρά τον κίνδυνο μιας μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές, οι πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να συμπαρατάσσεται με τον Τσίπρα. (…) Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά η σκληρή διαπραγματευτική του γραμμή στις Βρυξέλλες υποστηρίζεται από τους περισσότερους Έλληνες. Από την άλλη, όμως, αυτοί θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ». Η ελβετική εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια άνθρωποι στην Ελλάδα βγαίνουν στους δρόμους όχι εναντίον αλλά υπέρ μιας κυβέρνησης».

Άρης Καλτιριμτζής
πηγή: DW

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)