Μόνο τυχαία δεν ήταν η βόμβα Παπούλια για τον αποχαιρετισμό του προσωπικού της Προεδρίας έναν ολόκληρο χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του στις 12 Μαρτίου 2015!
ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: "Φέτος, είναι η τελευταία μου χρονιά και
θέλω να σας ευχαριστήσω από βάθους καρδίας για την συνεργασία! Θα θυμάμαι πάντα τις αναμνήσεις που εσείς μου δημιουργήσατε!"
θέλω να σας ευχαριστήσω από βάθους καρδίας για την συνεργασία! Θα θυμάμαι πάντα τις αναμνήσεις που εσείς μου δημιουργήσατε!"
Όμως η θητεία του λήγει στις 12 Μαρτίου 2015 και άρα κανονικά τον Ιανουάριο του 2015 θα ήταν Πρόεδρος και θα έκοβε πάλι την πίτα... Άρα προς τι αυτός ο ξαφνικός αποχαιρετισμός και μάλιστα με συναισθηματική φόρτιση, που υποδηλώνει πλήρη γνώση και βαθιά συνειδητοποίηση των όσων είπε;
Στην μεγάλη ανησυχία των Δημοσιογράφων που προκλήθηκε για τον πρόωρο αποχαιρετισμό, ο Πρόεδρος τότε απάντησε με νόημα:
"Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Θνητοί είμαστε. Που ξέρεις; Του χρόνοι ο φούρναρης μπορεί να μην έχει ξύλα για να ψήσει τις πίτες"
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2015 - ΠΡΟΩΡΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014
Είναι πια βέβαιο λοιπόν πώς θα έχουμε αλλαγή Προέδρου Δημοκρατίας πριν το 2015 με ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, όσο και εάν έγινε προσπάθεια χθες και σήμερα να καθησυχαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ολοκλήρωση της θητείας Παπούλια.
Μάλιστα αρχικά το θέμα των Πρόωρων Εκλογών άνοιξε ο ίδιος ο Σαμαράς, βάζοντας ξαφνικά θέμα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας το 2015 που λήγει η θητεία Παπούλια!
Ο Τσίπρας απάντησε ότι δεν θα συναινέσει σε Εκλογή νέου Προέδρου το 2015, όποιο και εάν είναι το πρόσωπο, εάν πρώτα δεν γίνουν Βουλευτικές Εκλογές!
Έτσι έπεσε στην παγίδα Σαμαρά, ο οποίος πλέον ξέρει πως οι Εκλογές είναι αναπόφευκτες σε ένα ακριβώς χρόνο! Δηλαδή θα γίνουν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015!
Παράλληλα έχει μπροστά του τις Ευρωεκλογές και Δημοτικές τον Μάϊο του 2014! Και την ευκαιρία να τις μετατρέψει σε Εθνικές!
Εάν λοιπόν στραβώσει κάτι τον Μάιο και πάθει βαριά ήττα η ΝΔ, παρά το ...πλεόνασμα, ή αντίθετα εάν πάει πολύ καλά και είναι πρώτο κόμμα, τότε αμέσως, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2014 ενδέχεται να γίνουν πρόωρες Εθνικές Εκλογές για να δοθεί νέα σταθερή Κυβέρνηση στον τόπο, πριν φτάσουμε στις ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ Εκλογές του 2015! Και τότε, φέτος δηλαδή, θα ζητηθεί η διευκόλυνση της παραίτησης Παπούλια, για να λυθεί ταυτόχρονα και το θέμα του αδιεξόδου του 2015! Ώστε η Κυβέρνηση που θα προκύψει να μην είναι διάρκειας ολίγων μηνών!
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
1. Ο Σαμαράς πάει για Πρόεδρος οπότε το κόμμα ξανάρχεται στον Καραμανλή!
2. Ο Καραμανλής πάει για Πρόεδρος, οπότε ο Σαμαράς παραμένει στο κόμμα, διευρύνει και ξαναενώνει την Κεντροδεξιά με το χαρτί Καραμανλή και δίνει δυναμικά τη μάχη των Εκλογών με τον Τσίπρα! (είναι το πιο δυνατό σενάριο)
3. Ο Σαμαράς κατεβάζει για Πρόεδρο τον Κουβέλη, κερδίζοντας ένα κομμάτι της Αριστεράς στις Εκλογές, χάνοντας όμως πιθανά δεξιούς ψηφοφόρους...
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Το Σύνταγμα στο άρθρο 32 προβλέπει σχετικά:
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Το Σύνταγμα στο άρθρο 32 προβλέπει σχετικά:
Άρθρο 32
- Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφού έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
- Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
- Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. (σ.σ. 200) Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. (σ.σ. 180 ψήφους)
- Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής. Η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. (σ.σ. 151) Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
- Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
- Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.