ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 6 ΤΗΣ ΑΟΖ!

ΣΠΑΕΙ
0


   Με χρήση "κάθε είδους μέτρων" για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της δήθεν υφαλοκρηπίδας τους, απείλησε χθες ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας "παράνομη και άκυρη" την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή έρευνας προς ξένες εταιρείες, στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, ενώ υποστήριξε ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται δήθεν εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας...

   Και ο πιο άπειρος όμως παρατηρητής, μπορεί να δει πως όλα τα θαλάσσια οικόπεδα που δίνει προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Κύπρος μας, βρίσκονται στο νότο, ολοκάθαρα στην πλευρά του ελεύθερου κομματιού του νησιού, ενώ υπενθυμίζουμε ότι όλη η ΑΟΖ και εκείνη του κατεχόμενου τμήματος, ανήκει και πάλι στην Κύπρο και όχι στην Τουρκία ή το Ψευδοκράτος!

  Η Άγκυρα και εν μέσω εμφυλίου πολέμου, σαν το "φίδι" που και ψυχοραγώντας προσπαθεί να δαγκώσει, εκτοξεύει απειλές που μπορεί να αφορούν και κάθοδο του Τουρκικού Στόλου ή του ερευνητικού "Μπαρμπαρόσα", σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη θερμές συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι όμως θέμα εισβολής και κατοχής. Προσπάθειες ενός νέου "Σχεδίου Ανάν", στις οποίες αντιτίθενται ΕΔΕΚ, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γεώργιος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους και άλλοι και πολύ σωστά πράττουν!

    ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ
   Θαρραλέα πάντως είναι η σημερινή απάντηση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, που στον τουρκικό εκφοβισμό απαντά με θάρρος, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω στο ζήτημα της ΑΟΖ, χωρίς μάλιστα να διαθέτει τον ισχυρό Πολεμικό Στόλο και την ανίκητη Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας:

"Οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι σχετικές με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων και το Τεμάχιο 6 της Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης.

   Η Κυπριακή Δημοκρατίας, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα. (σ.σ. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις, επειδή δεν την συμφέρουν. Για να προσφύγει λοιπόν στο Διεθνές Δικαστήριο, πρέπει πρώτα να τις επικυρώσει, πράγμα που δεν θα κάνει ποτέ)

   Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση Τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Τεμαχίου 6, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις Τουρκικές διεκδικήσεις.

   Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, και ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο Κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος. 

   Η Τουρκία θα πρέπει, τέλος, να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών"!

   Τέτοια παλικαρίσια ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει ποτέ η Αθήνα, που έχει ξέφραγο αμπέλι τα σύνορα και τους ακρίτες της, τις θάλασσες και τις στεριές της...

ΣΠΑΕΙ
εξ/ακολουθήστε 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)