ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.600 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΥΛΩΝΕΙΟΝ ΑΓΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΠΑΕΙ
0

  Φαίνεται πως βρέθηκαν μετά από 2.600 χρόνια, οι νεκροί ικέτες από το "Κυλώνειο Άγος" της Αθήνας, που προκάλεσε πολύχρονες ταραχές και συμφορές στους Αθηναίους, λόγω ασέβειας.


   Ανασκαφές στο Δέλτα του Φαλήρου, έφεραν στο φως ομαδικό τάφο με 80 σκελετούς ανδρών (πολυάνδρειο), που όλοι είχαν σκοτωθεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά τάφηκαν με σεβασμό από οικείους τους, σύμφωνα με την Αρχαιολόγο Δρ Στέλλα Χρυσουλάκη, που μίλησε στο Γιουρονιούζ.


   Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για τους πραξικοπηματίες οπαδούς του δημοφιλούς Αθηναίου Ολυμπιονίκη Κύλωνα, που είχε νικήσει στο αγώνισμα του Δίαυλου (δρόμος ταχύτητας διπλού σταδίου, περίπου 400 μέτρα) στην Ολυμπιάδα του 640 π.Χ. και ο οποίος θέλησε να καταλάβει την εξουσία των Αθηνών με την βοήθεια του πεθερού του Θεαγένη, που ήταν τύραννος των Μεγάρων.

   ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΛΩΝΑ 636 π.Χ.
   Ο Κύλων ζήτησε τη συμβουλή του Μαντείου των Δελφών και έλαβε την οδηγία να καταλάβει την Ακρόπολη στην πιο μεγάλη εορτή του Δία. 
  Φαίνεται όμως πως ο Κύλων έκανε λάθος επιλογή εορτής και έτσι ο επώνυμος άρχων των Αθηνών Μεγακλής, της οικογένειας των Αλκμαιωνιδών, αντέδρασε άμεσα και επιτέθηκε αποφασιστικά στους πραξικοπηματίες στην Ακρόπολη.
   Ο Κύλων και ο αδελφός του κατάφεραν να διαφύγουν τότε στα Μέγαρα, ενώ οι οπαδοί τους κατέφυγαν ικέτες στο ιερό της Αθηνάς Πολλιάδος.
   Ο Μεγακλής διαβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τα ήθη δεν θα τους πείραζε εάν έφευγαν, επειδή είχαν καταφύγει στην προστασία της Αθηνάς.
   Εκείνοι κράτησαν τότε συμβολικά στα χέρια τους ταινία που ήταν δεμένη με το ιερό, αλλά ο Μεγακλής πάτησε όρκους, ήθη και παραδόσεις, έκοψε τις ταινίες και τους σκότωσε όλους!

 ΚΥΛΩΝΕΙΟ ΑΓΟΣ
Το γεγονός αυτό, η θανάτωση ικετών που είχαν καταφύγει στην Αθηνά, ήταν μεγάλη ύβρις και προσβολή προς τα θεία, προκάλεσε τη φρίκη των Αθηναίων και πολλών ακόμη πόλεων και επέφερε πολλές ταραχές στην Αθήνα ως το 594 π.Χ., που ανέλαβε ο Σόλων να νομοθετήσει δίκαια και σταθερά.
  Τελικά, αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο των ικετών πραξικοπηματιών, εξορίστηκαν από την Αθήνα και όσοι ήδη είχαν πεθάνει ξεθάφτηκαν και τάφηκαν ξανά εκτός πόλεως.
   Όμως αυτά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά και σαν θεία δίκη έπεσε θανατηφόρος λοιμός στην Αθήνα.
   Οι Αθηναίοι τότε πανικόβλητοι ζήτησαν χρησμό για τον τρόπο που θα γινόταν η οριστική κάθαρση. Το Μαντείο των Δελφών τους συμβούλευσε να φέρουν από την Φαιστό της Κρήτης τον Επιμενίδη, με τις οδηγίες του οποίου τελικά λύθηκε το Άγος και σταμάτησαν οι συμφορές της Αθήνας, που θα έμπαινε πια πρωταγωνίστρια σιγά σιγά στην ιστορία.

   Με την εύρεση τώρα πια των 80 αυτών σκελετών, ίσως κλείσει οριστικά ο κύκλος του Κυλώνειου Άγους, 2.600 χρόνια μετά... 

ΣΠΑΕΙ
εξ/ακολουθήστε 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)