ΟΜΠΑΜΑ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ΣΠΑΕΙ
0

Δείχνοντας επανειλημμένα στον υφέρποντα ρατσισμό που έφεραν στο φως γεγονότα όπως εκείνα στο Φέργκιοσουν και, παρά την πρόοδο, ακόμη δεν έχει ξεριζωθεί από την αμερικανική κοινωνία, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στην 50η επέτειο της Σέλμα πως «η πορεία εναντίον του ρατσισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Σε ομιλία του μπροστά από τη γέφυρα Εντμουντ Πέτους πάνω στην οποία πριν από 50 χρόνια 600 ειρηνικοί διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία κάλεσε τον κόσμο να αρνηθεί τη συλλογιστική ότι «ο ρατσισμός έχει εξαφανιστεί».

«Δεν χρειαζόμαστε την έκθεση του Φέργκιουσον για να μάθουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε, δείχνοντας στην έκθεση-κόλαφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από το υπουργείο Δικαιοσύνης που δείχνει μεροληπτική συμπεριφορά της αστυνομίας.

«Μας αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας για να μάθουμε ότι η σκιά της φυλετικής ιστορίας αυτής της χώρας εξακολουθεί να πλανάται πάνω μας» τόνισε στην ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για την 50η επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» που τραυμάτισε τις ΗΠΑ.

«Ξέρουμε ότι αυτή η πορεία δεν έχει τελειώσει ακόμη» δήλωσε παρουσία της συζύγου του, Μισέλ, του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους του νεότερου και της συζύγου του, Λόρα.

Ο Ομπάμα κατήγγειλε επίσης τη θέσπιση σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες νόμων που καθιστούν την ψήφο δυσκολότερη για τις μειονότητες, 50 χρόνια μετά την μεγάλη πρόοδο που σηματοδότησε ο νόμος υπέρ αυτού του δικαιώματος ψήφου.

«Ακόμη και σήμερα, το 2015, 50 χρόνια μετά τη Σέλμα, υπάρχουν νόμοι στη χώρα αυτή που έχουν καταρτιστεί έτσι ώστε να κάνουν την ψήφο πιο δύσκολη» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε Ρεπουμπλικανούς που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την απειλή της εκλογικής νοθείας για να εισαγάγουν πρόσθετους περιορισμούς.

«Τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται εισηγήσεις για άλλους νόμους αυτού του τύπου. Πώς είναι αυτό δυνατόν;» αναρωτήθηκε.

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι η πορεία της Σέλμα, που χαρακτηρίζεται από μη βία, ήταν και παραμένει πηγή έμπνευσης για «εκατομμύρια ανθρώπους» σε όλο τον κόσμο.

Δύο εβδομάδες μετά την πορεία της 7ης Μαρτίου 1965, χιλιάδες άνθρωποι με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αναχωρούσαν εκ νέου από τη Σέλμα για την πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, το Μοντγκόμερι, σχεδόν 90 χλμ. πιο μακριά, όπου έφτασαν ύστερα από μια πορεία ημερών που πέρασε στην ιστορία.

Στις 6 Αυγούστου 1965, ο δημοκρατικός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε τον Νόμο για το Δικαίωμα στην Ψήφο, ο οποίος εγγυόταν σε όλους το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πηγή:Το Βήμα Online

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)