Πολλές οι σχετικές έρευνες χωρίς να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα. Φαίνεται πάντως ότι όσοι πίνουν μέχρι και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές παθήσεις.
"O καφές προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο, βοηθά στις ημικρανίες, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση". Αυτές είναι μερικές απόψεις αλλά και μύθοι για το αγαπημένο ρόφημα. Τώρα κυκλοφορεί και μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart, που ούτε επιβεβαιώνει τις προηγούμενες υποθέσεις, αλλά και δεν τις αποκλείει.
Τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα
Αυτή η διαπίστωση πυροδότησε και πάλι τον διάλογο για το εάν ο καφές κάνει καλό ή κακό στην καρδιά διότι υπάρχουν και άλλες μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο καφές αποτελεί παράγοντα κινδύνου μια και αυξάνει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Χειροπιαστές αποδείξεις δεν υπάρχουν και γι αυτήν την νέα μελέτη από τη Ν. Κορέα. Στην πραγματικότητα στο επίκεντρο της μελέτης δεν ήταν ο καφές, αλλά αναζήτηση των αιτίων που προκαλούν απόφραξη των αρτηριών και που οδηγούν σε εγκεφαλικά, σε στηθάγχη κι σε άλλες παθήσεις. Οι φραγμένες αρτηρίες εμποδίζουν την άνετη ροή αίματος και θρεπτικών ουσιών από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.
Σε αναζήτηση της επιβεβαίωσης…
Σε κανέναν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν καταγράφηκαν συγκεκριμένες ενδείξεις καρδιακών παθήσεων, αλλά στο 1/10 εμφανίστηκαν στο σκανάρισμα ορατές αποθέσεις ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι επιστήμονες συνδύασαν τα αποτελέσματα με την προσωπική κατανάλωση καφέ του καθενός όπως και με άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή η γενετική προδιάθεση.
Το αποτέλεσμα; Όσοι κατανάλωσαν μέση ποσότητα καφέ την ημέρα είχαν στις αρτηρίες τους λιγότερες πλάκες ασβεστίου από εκείνους που έπιναν υπερβολικά πολύ ή καθόλου. Η μελέτη θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση για τους φίλους του καφέ. Αλλά μέχρι την επιβεβαίωση των ευρημάτων της χρειάζονται ακόμη πολλές έρευνες. Άρα, υπομονή με ένα φλιτζάνι ….τσάι!
ΣΠΑΕΙ
Πηγή:https://www.dw.de