ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ ΠΑΡΟΥ

ΣΠΑΕΙ
0

 Διαβάστε το Εορταστικό Πρόγραμμα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, για τον Δεκαπενταύγουστο.

   Στον Ι. Ναό που έκτισε ως ευχαριστήριο προς την Θεοτόκο ο Άγιος και Μέγας Κωνσταντίνος, ύστερα από τάμα που είχε κάνει η μητέρα του Αγία Ελένη, για την επιτυχή εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα!

 Ειδικότερα, όπως αναφέρει η παράδοση, όταν η Αγία Ελένη πηγαίνοντας προς τους Αγίους
Τόπους το 326 μ.Χ. για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού συνάντησε θαλασσοταραχή στις Κυκλάδες, αναγκάστηκε να προσορμιστεί στην Πάρο. Εκεί βρήκε μια μικρή εκκλησούλα της Παναγιάς  (το σημερινό  παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου) όπου προσευχήθηκε, τάζοντας μετά την ευόδωση του σκοπού της να κτίσει μεγαλοπρεπή Εκκλησία. 

   Ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι εκείνος που τελικά θα εκπληρώσει το τάμα της μητέρας του, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε να το πραγματοποιήσει επειδή εν τω μεταξύ είχε κοιμηθεί.

  Αργότερα ο Ιουστινιανός ανακατασκευάζει κατά μεγάλο μέρος όλο το κτιριακό συγκρότημα.
  Ο Ναός χτίστηκε με 100 πύλες, όπως μαρτυρά και η ονομασία του, από τις οποίες οι 99 έχουν βρεθεί, αλλά όχι και η 100η, που λέγεται πως θα βρεθεί όταν μας δοθεί και πάλι η Πόλη!


Η Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή όπως την λέγαν οι νησιώτες,  αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στο Αιγαίο, με κορυφαίο τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο.

   Χρόνια Πολλά

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)