ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΟΤΕ ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ!

ΣΠΑΕΙ
0


Πόσο μοιάζουν όλα... Πόσους κύκλους κάνει Ιστορία και επανέρχεται, επειδή ίσως δεν διδασκόμαστε από αυτήν...

   Ήταν τότε στα χρόνια της τριμελούς Γερμανικής Αντιβασιλείας (Τρόικα) του Όθωνα, που κατατυράννισε την Ελλάδα και τους Έλληνες και θέλοντας να μας υποτάξει απόλυτα, επιχείρησε να σβήσει όλα τα ζωογόνα και θεμελιώδη κύτταρα του Γένους και πρώτα πρώτα της Πίστης και της Πατρίδας, των Μοναστηριών δηλαδή, που ο Κολοκοτρώνης τα χαρακτήριζε "κάστρα της λευτεριάς" και των Αγωνιστών του 1821, των ηρώων που μας ελευθέρωσαν από την φρικτή Τουρκοκρατία. Και επειδή δεν ομονοήσαμε και δολοφονήσαμε μάλιστα τον άγιο Κυβερνήτη μας Ιωάννη Καποδίστρια, πέσαμε και πάλι τότε στα ξένα χέρια... Όπως σχεδόν και τώρα.

   Η τότε Τρόικα που ανέλαβε την εξουσία αντί του ανήλικου Όθωνα (Αντιβασιλεία 1832 - 1835), αποτελούνταν από τους Άρμανσπεργκ, Μάουρερ και Έιντεκ και κατέφαγε εκ θεμελίων την Ελλάδα, αφού:

  1. Διέλυσε όλα τα Σώματα των Οπλαρχηγών του ΄21 διώκοντας τους Αγωνιστές, όπως τον Κολοκοτρώνη τον οποίο επιχείρησε με στημένη δίκη να θανατώσει

   2. Διέλυσε τον τακτικό Ελληνικό Στρατό του Καποδίστρια

   3. Την επιβολή της τάξης ανέλαβαν 3.850 Βαυαροί (Γερμανοί στην ουσία) Στρατιώτες, τους οποίους αναγκαζόταν να θρέφει με δυσβάστακτους φόρους ο πενόμενος ελληνικός λαός, που από τον Τούρκο είχε πέσει τώρα στον  Φράγκο δυνάστη...

  4. Διέπραξε Εκκλησιαστικό Πραξικόπημα, χωρίζοντας διοικητικά την Ελλαδική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, για να διαλύσει την Ορθοδοξία στην Ελλάδα εκ των έσω και να φραγκέψει το Ρωμέικο. Μάλιστα τους Μητροπολίτες διόριζε η Αντιβασιλεία και ο Όθωνας και στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας παραβρίσκονταν υποχρεωτικά πράκτορας των Βαυαρών, ο "βασιλικός Επίτροπος", με "δικαίωμα αρνησικυρίας", δηλαδή βέτο, σε ό,τι δεν συνέφερε τους Τυράννους,  παρεμβαίνοντας και ανατρέποντας έτσι στο "Αυτοδιοίκητο" για το οποίο δήθεν κόπτονταν, ώστε να μπορούν να ελέγχουν, παρά τις αντιστάσεις, την Εκκλησία μας και άρα το Έθνος μας!

  5. Έκλεισαν με  Βασιλικά Διατάγματα και με τη βία το 1833, όλα τα γυναικεία Μοναστήρια και όλα τα ανδρώα που είχαν κάτω από 6 μοναχούς, προχωρώντας σε αληθινό διωγμό κατά της Ορθοδοξίας!

   Υπολογίζεται ότι το 1833, στην τότε Ελλάδα, υπήρχαν 563 ανδρώα και 18 γυναικεία Μοναστήρια, με 3.000 μοναχούς και 277 μονάζουσες..

   Η εκποίηση έφτασε μέχρι τα ιερά σκεύη και σημαντικά κειμήλια, ανάμεσά τους δισκοπότηρα, λειψανοθήκες, χειρόγραφα, επιτάφιοι, που είχαν διασωθεί από την μανία των Μουσουλμάνων, πέφταν τώρα στα χέρια των Φράγκων και πουλούνταν για να γεμίσουν τα Ταμεία της Ιερόσυλης Τρόικας!

   Γράφει γι΄ αυτό ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του, που μη αντέχοντας όλα την Τυραννία της Αντιβασιλείας και του Όθωνα, όρκισε τους Αγωνιστές, Λαϊκούς, Κληρικούς, Στρατιωτικούς και την 3η Σεπτεμβρίου 1843, έκανε την Ιστορική Επανάσταση, ορίζοντας Επαναστατική Κυβέρνηση, στήνοντας Εθνοσυνέλευση και υποχρεώνοντας τον Όθωνα και τους Μπαμπαρέζους να δεχτούν τα τετελεσμένα και το Σύνταγμα των Ελλήνων, ελευθερώνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα:

   «Διάλυσαν τα μοναστήρια. Συμφώνησαν με τους Μπαυαρέζους και πούλαγαν τα δισκοπότητρα κι όλα τα γερά εις το παζάρι. Και τα ζωντανά διά δίχως τίποτα…Αφάνισαν όλως διόλου τα μοναστήρια και οι καημένοι οι καλόγεροι που αφανίστηκαν εις τον αγώνα, πεθαίνουν της πείνας μέσα στους δρόμους, όπου αυτά τα μοναστήρια ήταν τα πρώτα προπύργια της απανάστασής μας»!

   Έτσι διαλύθηκαν τότε 394 Ιερές Μονές κατά άλλους 417, ανάμεσά τους και το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Άνδρου, που εορτάζει σήμερα και το οποίο ήταν Βυζαντινό του 1325 μ.Χ..

   Έμεινε δε 142 χρόνια ερειπωμένο, ώσπου ώσπου μια νύχτα του 1975, παρουσιάζεται πλέον σε όραμα η ίδια η Αγία Μαρίνα στον νυν Ηγούμενο Κυπριανό - τότε Διάκονο του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου που ήθελε να ξαναφτιάξει την Μονή - και του λέει:

  «Είμαι η Μαρίνα και οι δύο άλλες αδελφές μου, είναι η Παρασκευή και η Αικατερίνα που συγκατοικούν με εμένα στο Μοναστήρι. Το διάταγμα του Όθωνα μας πέταξε έξω και μένουμε λίγο πιο πάνω από το Μοναστήρι. Θα ανοίξει όμως το Μοναστήρι και θα έλθουμε πάλι εδώ να κατοικήσουμε! Εμένα δε, θα με βλέπεις κάθε μέρα! Μαζί θα αγωνισθούμε να αναστηλώσουμε το Μοναστήρι. Να δεχθείς λοιπόν, την εντολή του Δεσπότη σου. Τ΄ άκουσες Κυπριανέ;»!

   Και όπως ήταν επόμενο, ο νυν Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Χειμώνας, επήκουσε αμέσως την Αγία και από την επομένη με το φτυάρι και το καρότσι, αγωνίστηκε επί πέντε χρόνια για να ξεμπαζώσει και να αναστήσει την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου, όπου από το 1976 θησαυρίζεται και η θαυματουργή εικόνα της.

   Έτσι η καταστροφή εκείνη της τότε Τρόικας, χρειάστηκε ενάμιση ολόκληρο αιώνα για να αποκατασταθεί στην πανέμορφη και ευλογημένη Άνδρο μας.

ΣΠΑΕΙ


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)