Εκλογές ή δημοψήφισμα για το ευρώ, αν οι εταίροι δεν δεχτούν το σχέδιό μας

ΣΠΑΕΙ
0
Βαρουφάκης στην Corriere della Sera: Εκλογές ή δημοψήφισμα για το ευρώ, αν οι εταίροι δεν δεχτούν το σχέδιό μας


«Αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί το σχέδιο της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να πάμε σε εκλογές ή να κάουμε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.


«Όπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας» συμπληρώνει.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως για την ελληνική ανάκαμψη χρειάζεται
«γερά θεμέλια, τα οποία προέρχονται από τη συμφωνία με την Ευρώπη».

Σε ερώτηση εάν, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα υπάρξουν προβλήματα στην Αθήνα, ο Γ.Βαρουφάκης απαντά ότι πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει: «Η μεγάλη μας δύναμη είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τον λαό, εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες».Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιο της Αθήνας, ο ΥΠΟΙΚ απαντά πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα».

Η απάντηση που δέχονται οι προτάσεις του στο Eurogroup «είναι η σιωπή», λέει ο Γ.Βαρουφάκης. «Η Ευρώπη προχωρά μέσω της αδράνειας, είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία» εξηγεί, λέγοντας πως «όταν επιπλέον η αλλαγή προέρχεται από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, κυριαρχεί ο φόβος πως πίσω της κρύβεται κάτι ύποπτο».

Οσο αφορά στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε:  «Το 2012 η ΕΚΤ σε παρόμοια κρίση αλλά με επικεφαλής μια συντηρητική κυβέρνηση, άνοιξε τα ταμεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τώρα κρατά μια αδικαιολόγητα αυστηρή στάση, θέλει να πειθαρχήσει την Ελλάδα».

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ ο ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για Grexit ειναι δηλητηριώδης».

Το σχόλιο του Μαξίμου

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα «δημοψήφισμα για το ευρώ». Η λέξη «ευρώ» είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου «Γκίκα Χαρδούβελη», που έλεγε «ναι» σε όλα, θα απογοητευθούν.


Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της.  Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

Πηγή : Το ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)