"ΧΑΛΚΗ ΓΙΟΚ" ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

ΣΠΑΕΙ
0

  "Χάλκη γιόκ" στο περιβόητο πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε το Ερντογάν σήμερα και ανέμενε με ιδιαίτερη αγωνία ολόκληρη σχεδόν η Τουρκία και ιδιαίτερα οι μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες!
  Όμως μέσα στο Πακέτο αυτό,
ο Ερντογάν ούτε καν περιέλαβε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που αποτελεί βασικό κριτήριο εκδημοκρατισμού της Τουρκίας!

   Όσον αφορά τελικά το περιεχόμενο του πακέτου, υπάρχουν όντως βήματα που πρέπει να εκτιμηθούν και μοιάζουν σημαντικά εάν κοιτάξει κανείς το παρελθόν, αλλά δεν είναι αυτά που περίμεναν κυρίως οι Κούρδοι!

  ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Ο  Ερντογάν προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις σε ότι αφορά το εκλογικό όριο: πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας. 

  ΓΛΩΣΣΕΣ: Θα παρασχεθεί επίσης δυνατότητα πολιτικών δραστηριοτήτων σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους. Επίσης, θα αρθεί επίσης ο περιορισμός στη χρήση γραμμάτων όπως (W,X,Q) που δεν υπάρχουν στο  αλφάβητο και σχετίζονται με τους Κούρδους. Ακόμη εξετάζεται να επιτραπεί η εκπαίδευση σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ θα αρθούν τα νομικά εμπόδια σε ότι αφορά την αλλαγή των ονομασιών των χωριών και την επαναφορά των παλαιών ονομάτων. Θα λειτουργήσει Ινστιτούτο Γλώσσας και Πολιτισμού των Ρομά.

 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Θα επιβάλλονται πλέον ποινές σε όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τους πολίτες στη θρησκευτική τους πίστη. Θα υπάρξει επιστροφή του τίτλου ιδιοκτησίας της Μονής Αγίου Γαβριήλ στους Συροχαλδαίους. Θα επιτραπεί η χρήση μαντίλας στης Δημόσιες Υπηρεσίες, ενώ θα καταργηθεί ο όρκος των μαθητών Δημοτικού.
Plus500

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)