Ο ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ! Πώς αγάπησε τη Μακεδονία; Πώς γνώρισε τον Πατρο-Κοσμά; Πώς έσωσε την Κοζάνη στην Κατοχή; Τι είπε για την πείνα που έρχεται στην Αθήνα;

ΣΠΑΕΙ
0

   Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκδημία του Μακαριστού Επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, που κοιμήθηκε στις 28 Αυγούστου 2010, σε ηλικία 103 ετών!

 Ο μακαριστός Αυγουστίνος, που τον ευλαβούνταν και ο Γέροντας Παΐσιος, υπήρξε φλογερός Ιεροκήρυκας και Μητροπολίτης, που έσειε με το κήρυγμά του συνειδήσεις, ψυχές, ανθρώπους και δεν δίσταζε να τα βάλει με τους πάντες   και ιδίως με την εκάστοτε εξουσία και είναι πράγματι θαυμαστά τα περιστατικά, οι περιπέτειες, οι διωγμοί, το κουράγιο και η τόλμη του! (4ο βίντεο)

   Υπήρξε αληθινός Επίσκοπος, που πάει να πει άγρυπνος φρουρός του ποιμνίου του από τις αγέλες των λύκων κάθε λογής!

ΠΩΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Υπήρξε όμως και μέγας υπερασπιστής της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, ο πρώτος απ΄ όλους που αφύπνισε ολόκληρη την Ελλάδα και για την οποία δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται και να προσεύχεται, από τότε που σαν μικρό παιδί, στο χωριό του, τις Λεύκες Πάρου, άναψε στην καρδιά του την αγάπη για τη Μακεδονία ο Κερκυραίος Δάσκαλος του Σχολείου, ο οποίος έφυγε εθελοντής το 1912 κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας!

  Γύρισε τελικά το 1913 τραυματισμένος, αλλά νικητής, με δεμένο το χέρι! Τότε τα παιδιά έτρεξαν με συγκίνηση και χτύπησαν τις καμπάνες και εκείνος δακρυσμένος άρχισε να τραγουδά το "Μακεδονία Ξακουστή"!

   Από τότε η παιδική καρδιά του Καντιώτη έκλεισε μέσα της τη Μακεδονία με ανεξίτηλη αγάπη και ο Θεός - τίποτα δεν είναι τυχαίο - τον αξίωσε ακριβώς να υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας και Μητροπολίτης στην αγαπημένη Μακεδονία, αποτελώντας ακαταμάχητο προμαχώνα και σάλπιγγα των Μακεδόνων! (τα διηγείται ο ίδιος σε δύο διαφορετικές στιγμές στο 2ο βίντεο)
 
ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ
 Ο φλογερός Καντιώτης, είναι όμως και ο συγγραφέας του περίφημου μεγάλου βιβλίου για τον Πατρο-Κοσμά και τις προφητείες του, που τον ένιωσε όσο κανείς και γι΄ αυτό μπόρεσε να τον αποδώσει!

  Συγκρούστηκε με όλους, όπως με τους Γερμανούς, τους Βασιλείς, τη Χούντα που προσπάθησε να τον βγάλει τρελό, με τα Καρναβάλια, τη Μασονία, με Σκηνοθέτες, με τους Πολιτικούςμε τους πάντες όσους πήγαιναν κόντρα στο Ευαγγέλιο ή  αντίθετα με την Πίστη και την Πατρίδα!

   ΠΩΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
   Μια από τις μεγαλύτερες έμπρακτες προσφορές του, ήταν η διάσωση της Κοζάνης στα χρόνια της Κατοχής, όπου οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο συσσίτια έτσι, που να προσφέρει καθημερινά 8.500 μερίδες φαγητού!!! 8,5 χιλιάδες κάθε μέρα!

   Χώρια τα εκατοντάδες ορφανά παιδιά που προστάτεψε, μεγάλωσε και σπούδασε!

   Αλλά και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έδειξε πρωτοπόρα φροντίδα για την εποχή του!

  Υπήρξε έτσι σε Κοζάνη και Φλώρινα έπειτα, ένας εθνικός ευεργέτης της Δυτικής Μακεδονίας!



"ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ"
   Αλλά και για την πείνα που θα έρθει στις μέρες μας μίλησε και ειδικά για την Αθήνα, λέγοντας:

  "Σε μια νύχτα σε μια μέρα θα αδειάσει η Αθήνα. Έρημος ο τόπος! Και όλοι έξω στα χωράφια! Για μια πατάτα θα σκοτώνονται 100 άνθρωποι"! (1ο βίντεο)

ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ

   Γεννήθηκε στο ευλογημένο χωριό Λεύκες της Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας.


   Στο ίδιο χωριό είχε γεννηθεί το 1898 και ο άγιος Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής ο Σπηλαιώτης, ο μεγάλος αναμορφωτής του Αγίου Όρους, που είχε Δασκάλα τη μητέρα του π. Αυγουστίνου!

   Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929.

 Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942.



ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟ-ΚΟΣΜΑ
   Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, όπου εκεί στο Μεσολόγγι άκουσε για πρώτη φορά από τους ντόπιους για τον Πατρο-Κοσμά και βρήκε τις Διδαχές και τις Προφητείες του και έβαλε μέσα στην καρδιά του τον Άγιο των Σκλαβωμένων και του Ποθούμενου!

   Εξέδωσε έτσι γεμάτος ενθουσιασμό για τον Πατρο-Κοσμά και περιοδικό της Μητροπόλεως με την ονομασία  "Κοσμάς ο Αιτωλός". Από τότε, ανακαλύπτοντας τόσο άγνωστο και θαυμαστό υλικό άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για να εκδώσει ειδικό Βιβλίο για τον Άγιο Κοσμά, κάτι που δεν πρόλαβε τότε να κάνει λόγω μετάθεσης, το 1941.

   Τελικά το όραμά του πραγματοποιήθηκε το 1950, κατά την πρώτη έκδοση του Βιβλίου, που από τότε γνώρισε δεκάδες εκδόσεις και έκανε ευρύτερα γνωστό τον μεγάλο Άγιο του Γένους! Ένδεκα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, ανακηρύσσεται επίσημα Άγιος ο Πατρο-Κοσμάς από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961! 


ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
   Επίσης εργάστηκε ως στρατιωτικός Ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα.

 Ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγήθηκε της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» και συνέγραψε πάνω από 80 βιβλία, ενώ εξέδιδε περιοδικά όπως τη "Σπίθα".

   Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

   Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος.

   Στις 2 Αυγούστου 2010 υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλωρίνης.

   Στις 27 Αυγούστου 2010 παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και στις 5 το πρωί της 28 Αυγούστου κοιμήθηκε σε ηλικία 103 ετών.

   Ο Τάφος του βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης, στον προαύλιο χώρο της Μονής.

   Ο Θεός να τον αναπαύει

   ΣΠΑΕΙ

Καντιώτης: "Σε μια μέρα θα αδειάσει η Αθήνα και όλοι θα σκοτώνονται στα χωράφια για μια πατάτα"

Α. Καντιώτης - Υπερασπιστής της Μακεδονίας


Τρία χρόνια από την κοίμησή του


Άνθρωποι που έζησαν τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη 
διηγούνται άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του
από την περίοδο ακόμη της Γερμανικής Κατοχής


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)